Hitta rätt a-kassa med A-kassa.net

Här på A-kassa.net kan du hitta vägledning till rätt a-kassa. En a-kassa administrerar utbetalning av arbetslöshetsersättning från arbetslöshetsförsäkringen till arbetslösa. Det är alltså en typ av försäkring vid arbetslöshet du tecknar om du går med i a-kassan. För att hitta rätt a-kassa så kan du antingen välja ditt yrke nedan eller ställa en fråga i kommentarsfältet underst på sidan. bilverkstad.eu

Hitta rätt a-kassa utifrån yrke

Hitta rätt a-kassa genom att välja din yrkeskategori nedan så får du förslag på lämplig a-kassa.

Administration
Bygg och anläggning
Data/IT
Ekonomi, juridik, försäkring
Frisk- och kroppsvård
Försäljning, marknadsföring
Hantverk
Hotell, restaurang
Hälso- och sjukvård
Industri, tillverkning
Installation, drift, underhåll
Kultur, media, design
Miljövård, hälsoskydd
Management
Naturvetenskap
Pedagogi
Socialt arbete
Säkerhet
Teknik
Transport

A-kassornas avgifter

Nedan ser du allmän information om a-kassorna såsom vilken avgift, verksamhetsområde och kontaktinformation respektive a-kassa har. Välj din a-kassa i menyn ovan eller nedtill. Osäker på vilken a-kassa du kan gå med i? Här kan du hitta rätt a-kassa utifrån ditt yrke.

A-kassa Avgift/mån
AEA-Akademikernas a-kassa 140 kr
Alfa 150 kr
Byggnadsarbetarnas 119 kr / 110 kr*
Elektrikernas 120 kr
Fastighetsanställdas 130 kr
Finans och försäkringsbranschens – FFA 140 kr
GS 170 kr
Hamnarbetarnas 175 kr
Handelsanställdas 145 kr
Hotell- och restauranganställdas 142 kr
IF Metalls 139 kr / 129 kr*
Journalisternas 165 kr
Kommunalarbetarnas 120 kr
Ledarnas 150 kr
Livsmedelsarbetarnas 130 kr
Lärarnas 130 kr
Pappersindustriarbetarnas 170 kr
SEKOs 157 kr / 148 kr*
Småföretagarnas 159 kr
STs 135 kr
Sveriges arbetares 135 kr
Säljarnas 155 kr
Transportarbetarnas 130 kr
Unionens 170 kr
Vision 135 kr
* Avgift avser medlemmar som är medlem i samarbetande fackförbund.

Hur går man med i a-kassan?

Om du vill få den grundtrygghet som a-kassan kan erbjuda så gör du bäst i att kontakta den a-kassa som ansvarar för den bransch eller verksamhetsområde som du jobbar inom. A-kassan kommer be dig fylla i diverse blanketter som de behöver för att kunna ansluta dig till kassan. När du fyllt i dessa blanketter så skickar du in dem till a-kassan. De flesta a-kassorna erbjuder idag elektroniska blanketter och övrig information via något som heter Internetkassan.

Kan man byta a-kassa?

Om du byter jobb och bransch så kan det vara bra om du även byter a-kassa till den som har din nya bransch som verksamhetsområde. De flesta a-kassor är behjälpliga med ett byte och det är enklast om du kontaktar din gamla och eventuella nya a-kassa för att höra hur du gör detta på smidigast sätt.

Max ersättning från a-kassa (tillfälligt höjt ersättningstak första 100 dagarna pga av Covid-19)

Arbetslöshetsersättningen grundas på den arbetslöses lön men kan som mest vara 80 % av 33 000 kr under de första 100 dagarna av arbetslöshet enligt de ersättningsregler som nu gäller pga Covid-19. Maximal ersättningsnivå från a-kassan blir därför  18 852 kr/månad efter skatt. Efter 100 dagar sjunker ersättningen till 80 % av 20 900 kr vilket blir ca 12 339 kr efter skatt. I detta exempel har vi räknat utifrån skattetabell 30 kolumn 5. Du kan läsa mer om ersättningsdagar här.

a-kassa ersättning covid-19

Offertförfrågan inkomstförsäkring

Tjänar du över 33 000 kr per månad? Komplettera isåfall a-kassan med en inkomstförsäkring för att kunna få 80 % av lönen vid arbetslöshet. Du kan beräkna pris på inkomstförsäkring hos JobbGarant.

Tips: Om du vill veta mer om arbetslöshetskassa så kan du läsa om detta på Wikipedia. För att läsa om Lagen om arbetslöshetsförsäkrings så kan du klicka här. För att läsa om Lagen om arbetslöshetskassor så kan du klicka här. Vi hoppas du får stor hjälp att hitta rätt a-kassa med A-kassa.net.

Smartsagt.se

899 thoughts on “Hitta rätt a-kassa med A-kassa.net

 1. Carina Gustafsson

  Om man har en lärlingsanställning och har tidigare haft sjukpenning som nu blivit indragen av FK, har man då rätt till A-kassa även att man har en anställning i grunden? FK anser att jag ska kunna ta ett annat jobb.

  1. Ivar

   Hej Carina
   Detta kan vi tyvärr inte svara här på A-kassa.net. Enkalst är att du vänder dig direkt till din a-kassa med denna fråga.

 2. Lucas Månsson

  Jag jobbar huvudsakligen i sportaffär men driver även ett eget bolag inom film och media. Just nu plockar jag inte ut lön från mitt egna företag men kommer jobba 100% i sportaffär i vinter. Vilken a-kassa skall jag välja?

Kommentarer är stängda.